Logo Belgische Sjoelfederatie  Belgische
     Sjoelfederatie
Sjoelbak
Sjoelbak
Sjoelbak

› Enkele spelregels

Om de wedstrijden zo eerlijk en sportief mogelijk te laten verlopen zijn er uiteraard enkele regels nodig. Daarom heeft de Belgische Sjoelfederatie richtlijnen opgesteld die bij elke wedstrijd gebruikt worden. Hieronder een kleine greep uit het spelreglement:

» Spelmateriaal

- De sjoelbak is samengesteld uit volgende houten onderdelen:
1. Afzetbalk;
2. Bodem;
3. Zijwanden;
4. poortenbalk;
5. tussenwanden;
6. achterwand.
- Er wordt gespeeld met holgedraaide beukenhouten schijven van 52 millimeter diameter.
Onderdelen sjoelbak

» Spelregels

- Een spel bestaat uit drie onderbeurten. In de eerste onderbeurt begin je met dertig schijven, de tweede en derde onderbeurt telkens met de schijven die nog niet in een vak zijn gespeeld. PoortenbalkNa de derde onderbeurt worden de punten geteld.
- Het is de bedoeling dat je de schijven onder de afzetbalk door in een vak probeert te mikken om op die manier zoveel mogelijk punten bij elkaar te sprokkelen. Daarvoor moet de schijf volledig voorbij de voorkant van de poortenbalk zijn gegaan.
- Schijven die, wanneer ze terugkomen, volledig voorbij de achterkant van de afzetbalk zijn geschoven, worden uit de bak genomen, en daar mag je pas de volgende onderbeurt opnieuw mee spelen.
- Voordat je met je spelletje start, mag je 5 schijven op proef vragen. Die kan je bijvoorbeeld gebruiken om de gladheid van de bak te testen of om te zien of de kantjes goed lopen.

» Stapelen van de schijven

Stapelen van de schijvenNa elke onderbeurt worden de schijven gestapeld die in de vier vakken zijn gesjoeld. De eerste vier in het vak zittende schijven op stapels van 4, de volgende op stapels van 3. In de buitenste vakken worden de stapels achter elkaar geplaatst en in de middenste zigzag. De onderste schijf van de achterste stapel wordt ook enkele millimeters van de achterwand geplaatst. Hierdoor blijven de schijven gemakkelijker in de vakken. Dat is belangrijk, want elke schijf die terug uit een vak komt of in een ander vak springt, telt niet mee en mag pas de volgende onderbeurt opnieuw gebruikt worden.

» De Puntentelling

Het is belangrijk dat je de vakken gelijk opvult, want als je in elk vak 1 schijf kan mikken, verdubbelen je punten van 10 (=2+3+4+1) naar 20. Heb je in elk vak 2 schijven gespeeld, kom je aan een score van 40, enz... De overige schijven tellen gewoon voor de punten van het vak waarin ze beland zijn. De maximale score is 148. Die kan je behalen door 7 schijven in elk vak te spelen, en de 2 overige bij in het vak 4.
[Naar Overzicht]
Naar Boven
Sitemap - Realisatie Website: Stefan Cauwelaers
Copyright © 2005-2012 Belgische Sjoelfederatie (BSF) - Alle Rechten Voorbehouden
Normaal Lettertype Groot Lettertype Zéér groot Lettertype